Inloggen

Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Nieuw bij SFB Horeca?

Aanmelden nieuwe gebruiker of heeft u problemen met inloggen?

Account Aanmaken
Inloggen

Cornet Alcohol-free: het Belgische antwoord op de vraag naar smaakvol alcoholvrij speciaalbier

Cornet voegt alcoholvrije variant toe aan range

Vandaag introduceert brouwerij De Hoorn, één van de Belgische brouwerijen van Swinkels Family Brewers, Cornet Alcohol-free. Een antwoord op de vraag naar een zacht en smaakvol speciaalbier, maar dan alcoholvrij. De basis voor het alcoholvrije bier is het krachtig blonde Cornet Oaked, waaruit de alcohol wordt onttrokken. Het alcoholvrije bier wordt hierna nogmaals ge-oaked, waardoor ook de alcoholvrije variant wordt gekenmerkt door de Cornet-signatuur.

Na een lang ontwikkelingstraject met vele testen en proeverijen zijn de brouwers van brouwerij De Hoorn ‘fier’ op de alcoholvrije versie van hun Cornet Oaked. Stijn Bundervoet, meesterbrouwer bij De Hoorn: “Ik ben fier op wat we met de Cornet Alcohol-free hebben weten neer te zetten. Ook voor de drinker van alcoholvrij bier bieden we nu een smaakexplosie en een beleving. Om de karakteristieken van het bier maximaal te behouden, gebruiken we Cornet Oaked als basis voor de Cornet Alcohol-free. We reduceren de alcohol in een hypermoderne brouwinstallatie tot 0,3 % vol/alc, waarbij zoveel mogelijk typische geur- en smaakelementen behouden blijven. Daarna oaken we het bier opnieuw voor de onmiskenbare Cornet smaak. Het is een bewuste keuze om niet terug te gaan naar 0.0% alcohol, omdat we op deze manier het bierkarakter maximaal kunnen behouden.”

Passend bij de alcoholvrije trend
Cornet Alcohol-free is een antwoord op de toenemende vraag naar alcoholvrije en alcoholarme bieren die de laatste jaren onder Nederlandse consumenten opspeelt. Uit onderzoek van de Nederlandse Brouwers blijkt dat 1 op de 14 verkochte bieren in 2020 alcoholvrij was. Het alcoholvrije speciaalbier segment groeide in 2020 daarnaast met 65,9% (bron: Nederlandse Brouwers). In dit alcoholvrije segment was nog geen krachtig blond bier vertegenwoordigd, een kans die Cornet met beide handen heeft aangegrepen. Hierdoor zal Cornet Alcohol-free naar verwachting bijdragen aan de groei van het alcoholvrije segment.

Cornet Spirit: bierdestillaat met beleving
De alcohol die vrijkomt bij het de-alcoholiseren van Cornet Alcohol-free gaat niet verloren. De rijke gedestilleerde alcohol van 35% wordt afgevangen en nogmaals ge-oaked met eikenhouten snippers. Het resultaat is de Cornet Spirit. Bundervoet: “Doordat we het destillaat nogmaals oaken, krijgt het een lichtbruine en heldere kleur. De houtsnippers zorgen voor een overweldigende, maar toch zachte smaak en een evidente link naar Cornet. Cornet Spirit is de sterkste Cornet die je ooit zal proeven. Daarbij sluit dit aan bij onze strategie: bij Cornet geloven we dat innovaties altijd meer dan een bier moeten zijn. Het moet een verhaal vertellen; deze spirit is daar een goed voorbeeld van. Het is daarom ook uitermate geschikt voor horeca. Het is niet alleen een mooie storyteller, maar kan ook perfect verkocht worden als een superieur bierdestillaat, als mooi ingrediënt van een cocktail of in food als basis voor een barbecuesaus.”

Uitbreiding Cornet range
Cornet Alcohol-free is een uitbreiding op de bestaande Cornet range: zeven jaar geleden werd Cornet Oaked geïntroduceerd. In oktober vorig jaar kwam hier Cornet Smoked bij, een krachtig blond Belgisch bier met een subtiele ‘smoked’ toets. In diverse horecazaken wordt het geserveerd met een ‘serving ritual’, waarbij het glas met rook wordt gevuld. Met de toevoeging van Cornet Alcohol-free biedt het merk nu ook een alcoholvrije optie voor de speciaalbierliefhebber. 

Beschikbaarheid
Cornet Alcohol-free is vanaf medio juni te verkrijgen in Nederlandse supermarkten. In de horeca is het bier vanaf eind juni beschikbaar op fles en op vat. Cornet Spirit komt zowel in horeca als in slijterijen beschikbaar.  

----------------

Noot voor de redactie
De regels voor alcoholvrij bier zijn in Europa niet geharmoniseerd. In Nederland geproduceerd bier mag alleen alcoholvrij heten als het niet meer dan 0,1% alcohol per volume bevat. In alle andere Europese landen ligt die grens op 0,5% en soms zelfs nog hoger. België hanteert de 0,5% alcohol per volume grens; Cornet Alcohol-free bevat slechts 0,3% alcohol per volume en is daarmee een alcoholvrij bier, dat ook als zodanig in Nederland verkocht mag worden. In lijn met de andere Cornet bieren (Oaked, gerijpt op eikenhouten snippers en Smoked, waarbij de eikenhouten snippers én een deel van de mout is gerookt) is de naamgeving internationaal gericht: Cornet Alcohol-free.

Over Royal Swinkels Family Brewers 
Royal Swinkels Family Brewers Holding N.V. is de holdingmaatschappij van de Swinkels Family Brewers groep. Swinkels Family Brewers is een 100% onafhankelijk familiebedrijf. Al zeven generaties en ruim 300 jaar lang leidt de familie Swinkels een groep van ondernemingen die inmiddels beschikt over verschillende brouwerijlocaties: brouwerij Bavaria in Lieshout (Nederland), brouwerij de Molen in Bodegraven (Nederland), brouwerij Palm en de Hoorn in Steenhuffel (België), brouwerij Rodenbach in Roeselare (België) en brouwerij Habesha in Debre Birhan (Ethiopië). Daarnaast werkt de familie nauw samen met bierbrouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot (Nederland). Gezamenlijk waren deze brouwerijen in 2020 goed voor de productie van 7,2 miljoen hectoliter bier en 600 duizend hectoliter frisdrank. Met Holland Malt beschikt de groep over twee eigen mouterijen, welke samen in 2020 goed waren voor de productie van 397 duizend ton mout. Daarnaast produceert CereX jaarlijks zo’n 3 duizend ton moutextracten en compounds. Bier&cO, een van de grootste importeurs van speciaalbier van Europa, voegt lokale relevantie in haar portfolio toe. Als onafhankelijke familie van brouwers en mouters werken we inmiddels met wereldwijd ruim 1.800 medewerkers. Ons doel is om voortdurend slimmer en duurzamer te ondernemen. Daarbij voegen we blijvende waarde toe; voor de consument, onze medewerkers, onze relaties, onze aandeelhouders en de wereld om ons heen. In april 2021 voegde Swinkels Family Brewers Uiltje Brewing Company, gevestigd in Haarlem (Nederland), toe aan haar familie van brouwerijen.  Op 27 maart 2019 ontving Swinkels Family Brewers het Predicaat Koninklijk. Sindsdien noemt het bedrijf zich met trots Royal Swinkels Family Brewers. Voor meer informatie: www.swinkelsfamilybrewers.com