Inloggen

Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Nieuw bij SFB Horeca?

Aanmelden nieuwe gebruiker of heeft u problemen met inloggen?

Account Aanmaken
Inloggen

Wat heeft bokbier met een geit te maken en 4 andere bokbier weetjes

Ook al zitten we nog volop in de zomer, toch worden de dagen alweer korter. Dat betekent binnenkort weer vallende blaadjes, regenachtige dagen, donkere wolken en natuurlijk bokbier. Om alvast een beetje in de stemming te komen geven we je 5 weetjes over dit bijzondere gerstenat, zodat jij indruk kan maken op je klanten en vrienden met jouw speciaalbier kennis!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: niets. Bokbier heeft niets met het mannelijke geslacht van de geit (Capra aegagrus hircus) te maken. Maar waarom noemen we dit typische herfstbier dan bokbier?

Daar bestaan verschillende theorieën over, maar de meest aannemelijke heeft te maken met de locatie waar voor het eerst het bier werd gebrouwen dat veel gelijkenissen vertoont met het huidige bokbier. In 1614 slaagde een brouwer uit de plaats Einbeck erin om het typische Einbecker bier te brouwen voor de Hertog van Beieren in München. Einbecker bier werd al snel verbasterd tot Ainpöckisch bier dat uiteindelijk zou worden uitgesproken als Ein Bockbier.

Desondanks hanteren veel merken in Nederland een bok op hun etiketten, verpakkingen en andere marketing-uitingen. Zo ook Bavaria, zoals te zien is op dit oude Bavaria Bokbier etiket uit de 19e eeuw.

Is bokbier dan een typisch Duits bier?

Hoewel de oorsprong van dit type bier in Duitsland ligt, is het bokbier dat we hier in Nederland in de herfst drinken een traditioneel Nederlands bier. Toen rond 1860 de eerste Nederlandse brouwers het bijzondere Einbecker bier gingen brouwen, werd er al snel op los geëxpirimenteerd. Zo werd het bier direct al bovengistend gebrouwen in plaats van ondergistend zoals in Duitsland. Hierdoor ontstond er een eigen bierstijl die niet meer leek op het oorspronkelijke Duitse bier.

Is het bokbier of bockbier?

Niet alleen jij en ik lijken moeite te hebben met de schrijfwijze van bo(c)kbier, ook grote merken gebruiken verschillende manieren van schrijven. Zo heeft La Trappe het op hun verpakkingen over Bockbier, net als bijvoorbeeld Steenbrugge, terwijl Bavaria telkens weer de 'c' weg laat. Oorspronkelijk is de term Bockbier correct, zie ook het stuk hierboven over het ontstaan van de naam. Echter is in Nederland ook bokbier, zonder de 'c', een geaccepteerde schrijfwijze.

Wanneer mag een brouwsel bokbier genoemd worden?

Bokbier is de enige bierstijl in Nederland die wettelijk beschermd is en wel in de Bierverordering. Vroeger stonden hier verplichtingen in over alcoholpercentage, kleur, smaak en lage gisting, maar deze zijn al enige tijd verdwenen. De enige verplichting waar bokbier aan moet voldoen is dat het een minimale Plato van 15.5 moet hebben.

Wat voor soorten bokbier zijn er nog meer?

Naast herfstbok, vaak 'gewoon' bokbier genoemd, bestaat er in Nederland ook nog lentebok. Lentebok, ook wel meibok genoemd, is een frisse, lichtere variant van bokbier dat vaak tussen februari en juni te koop is. Het bier lijkt qua kleur en smaak tussen een blond en een amber in te vallen en zit het dichtste bij het orginele bier uit Einbeck.

Dan is er nog dubbelbock, of doppelbock, dat lijkt op herfstbok maar wordt gebrouwen met meer mout, vandaar dubbel in de naam. Doordat er meer mout wordt gebruikt zijn er meer suikers aanwezig die door het gist kunnen worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een donker bokbier met een hoger alcoholpercentage.

Als laatste heb je Eisbock. Eisbock wordt vaak gemaakt van een dubbelbock, die vervolgens tot net onder de 0 graden celcius wordt gebracht. Alcohol bevriest bij een lagere tempratuur dan water. Hierdoor kan men het alcoholpercentage van het bier verhogen door de ijskristallen, het water dus, uit het mengsel te halen. Deze techniek is, hoe kan het ook anders, ontstaan in Duitsland rond 1890. Het verhaal gaat dat een knecht in de avond vergeten was om de vaten met dubbelbok binnen te zetten. Door de nachtvorst kwamen de brouwer en zijn knecht de volgende ochtend tot de ontdekking dat al hun vaten kapot gesprongen waren. In het ijs zat echter een donkere vloeistof die best goed te drinken was.