Inloggen

Gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Nieuw bij SFB Horeca?

Aanmelden nieuwe gebruiker of heeft u problemen met inloggen?

Account Aanmaken
Inloggen

4 dingen die je nog niet wist over Oktoberfest

Het is weer zo ver: Oktoberfest is in volle gang! De 186ste editie is op 21 september van start gegaan en duurt dit jaar tot 6 oktober. 16 dagen die alleen maar draaien om feest en bier, of toch niet…

Geen bier?

Oktoberfest staat misschien wel het best bekend als bier- en feestfestijn. Maar dit is niet helemaal het geval. Door de jaren heen is het zo geworden. Het begon namelijk allemaal met het trouwfeest van de prins en prinses van Beieren. Toen zij in 1810 elkaar het jawoord gaven, vierden zij dit met een groots volksfeest in München. In de eerste jaren werd er helemaal geen alcohol verkocht, alleen buiten het festivalterrein. Pas toen de organisatie en gemeente zich realiseerden dat bier toestaan handiger was, zijn de typerende biertenten erbij gekomen. 

Pullen vol pils

Bij Oktoberfest schenken ze geen bier zoals we het hier kennen. Brouwerijen brouwen speciaal voor de gelegenheid een ander soort bier, namelijk märzen-bier. Deze bieren bevatten gemiddeld zo’n 1,3% meer alcohol dan normale bieren. Ondanks het hogere alcoholpercentage is märzen toch goed doordrinkbaar, dit vooral door de moutige zoetheid en het lagere koolstofdioxidegehalte. Tegenwoordig wordt er tijdens het evenement zo’n 7,5 miljoen liter van dat bier weggedronken. Voornamelijk uit van die reusachtige pullen natuurlijk.

OKTOBERfest

Begint Oktoberfest in september? Ja, correct! Het trouwfeest van de prins en prinses vond oorspronkelijk plaats in oktober, maar omdat het feest de jaren daarna zo groots werd, is het verlengd vanaf september. Daar komen ook nog eens de voordelen bij dat de dagen nog langer en warmer zijn.

Reis naar München? 

Tegenwoordig is München zeker niet de enige plaats waar het Oktoberfest losbarst, de Nederlandse Oktoberfest-festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. Elk jaar zijn er in ons eigen land zo’n 200 festivals waar je in dezelfde Duitse sferen terecht kunt komen.

Zelf ook de Oktoberfestsfeer naar binnen halen? Dat kan door ons ruime assortiment Weihenstephaner-bieren. Dit bier wordt gebrouwen in Beieren, in de oudste brouwerij ter wereld. Het bier wat zij brouwen is traditioneel en geheel volgens het Duitse reinheidsgebot.